dinsdag 21 maart 2023

Door gevaarlijke gekken omringd. 10. Klimaatwetenschappers die wegkijken van het echte probleem

 

Met het klimaat gaat het niet echt goed. Vandaag werd voorlopig het laatste rapport van het IPCC gepubliceerd. Nu heb ik niet de moeite genomen dat ongetwijfeld lijvige rapport door te worstelen. Ik baseer me dus op wat ik erover lees.

De BBC-site (https://www.bbc.com/news/science-environment-65000182) komt met een artikel getiteld: UN climate report: Scientists release 'survival guide' to avert climate disaster.

Ik geef het begin van het BBC-artikel:

"UN chief Antonio Guterres says a major new report on climate change is a 'survival guide for humanity'.
Clean energy and technology can be exploited to avoid the growing climate disaster, the report says.
But at a meeting in Switzerland to agree their findings, climate scientists warned a key global temperature goal will likely be missed.
Their report lays out how rapid cuts to fossil fuels can avert the worst effects of climate change."

De vraag waar het mij om gaat, is deze: valt een klimaatramp nog te voorkomen?

Het citaat hierboven laat al zien, dat klimaatwetenschappers het gestelde doel van maximaal 1,5 Celsius opwarming niet langer realistisch achten. Dat is dus een bijna gepasseerd station. De trein rijdt en er is geen kans meer op tijd te stoppen.

Maar is het inderdaad mogelijk het volgende doel, de opwarming te beperken tot maximaal 2 graden Celsius wel te halen?

Ik zou dan graag een realiseerbaar en uitvoerbaar plan horen om dat doel te bereiken. Maar er is helemaal geen plan, laat staan een uitvoerbaar plan. Het idee is heel kinderlijk: als we nu met zijn allen (vrijwel) ophouden met het uitstoten van CO2 en andere broeikasgassen, komt het helemaal goed.

Je hebt te maken met miljarden mensen. Die mensen willen eten, willen verwarming, willen luxe, willen op vakantie, willen auto's. Hoe denk je, dat die mensen spontaan ophouden met CO2 uitstoten en andere broeikasgassen?

Stel, dat je de helft van de wereldbevolking zo gek krijgt. De andere helft zal dat interpreteren als: het gaat best goed. We kunnen wel wat meer uitstoten.

Het probleem met klimaatwetenschappers is dat ze druk bezig zijn met het schrijven van gewichtige rapporten, maar geen enkel uitvoerbaar plan maken of gemaakt hebben om de opwarming te stoppen. Ze zien het probleem en gaan erover schrijven.

Ze hopen de werkelijkheid te bezweren met woorden, maar die keiharde werkelijkheid, wat Einstein 'God' noemde, zal zich daar geen sikkepit van aantrekken.

Klimaatwetenschappers zijn in doorsnee mensen die druk zijn met wegkijken van het echte probleem. Misschien mag je ze dat niet kwalijk nemen, maar het is wel zo. 

 

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten