donderdag 2 maart 2023

Eén jaar oorlog: hoe gaan we daarmee om?

 

De huidige oorlog in Oekraïne is ruim een jaar oud. De NOS besteedt er vandaag in haar liveblog weer uitgebreid aandacht aan (https://nos.nl/liveblog/2464577-grote-vredesdemonstratie-in-berlijn-rusland-staakt-olietoevoer-naar-polen-via-pijplijn). Wat valt me op in dat bericht?


Een strongman als Poetin kun je maar op één manier stoppen. Met praten ga je man niet blijvend tot de orde roepen. Als je hem niet stopt, staat hij -- of zijn opvolger -- straks hier. Als je dus je vrijheid wilt houden, zul je moeten vechten. Je zult de man een gigantische dreun op zijn hersenpan moeten geven.

Dat klinkt misschien simpel, maar is het niet. Poetin heeft een gigantisch arsenaal atoomwapens. Hij beschikt over een eindeloos reservoir van dienstplichtigen. Hij heeft in zijn eigen gigantische land de absolute macht. En Rusland is economisch gezien behoorlijk onafhankelijk.

Wil je Poetin blijvend keren, dan zul je dus alles op alles moeten zetten. Je zult bereid moeten zijn je vrijheid tot de laatste snik te verdedigen.

Maar op dit moment hebben we het in Nederland niet zo slecht. Het kan altijd beter, maar op de meeste plekken in de wereld is het slechter. Dat maakt het voor ons moeilijk. Het is lastig je los te rukken van de flitsende plaatjes op de tv. Het is lastig het gevaarlijke oerwoud in te trekken, als je nog volop lekker te eten hebt en het houtvuur gezellig brandt.

De grote vraag is dus: zijn we bereid Poetin te stoppen en zijn we daartoe blijvend bereid? Willen we dat ook nog steeds als heel Rotterdam weer in puin ligt en Amsterdam daarna aan de beurt is? Ik moet dat nog zien, voordat ik dat geloof.

Maar misschien is het helemaal niet nodig, het zo ver te laten komen. Maar dan zul je zo langzamerhand wel alles op alles moeten zetten, want Poetin stopt echt niet zo maar.

Laten we nu kijken naar het NOS-bericht.


Mensen van over de hele wereld steunen Oekraïne

Dat is natuurlijk heel mooi, maar wat houdt die steun precies in? Om hoeveel straaljagers en tanks gaat het? Niet dus. Het idee is kennelijk, dat met uitspreken van steun het probleem opgelost is. Wel, leuk bedacht, maar dat zal niet werken. 


Grote vredesdemonstratie in Berlijn

Mooi toch, al die mensen die demonstreren voor vrede in Berlijn? Nou, deze mensen geloven dat de schuld voor de oorlog bij de NATO ligt. Als de NATO-landen Oekraïne niet hadden geholpen, had Poetin de boel al lang onder controle.

Dit zijn dus in feite Poetin-aanhangers. Als hij Oekraïne wil, geef het hem dan gewoon. Als hij straks Nederland wil, wel wat is het probleem, dan geef je hem dat ook gewoon. Op die manier is het altijd vrede. Nou ja, misschien niet als je verbannen wordt naar een strafkamp in Siberië. 


Rusland staakt olietoevoer naar Polen via pijplijn

Als Rusland ophoudt met olie te pompen naar Polen, hebben de NATO-landen daar vermoedelijk meer last van dan Rusland zelf.  Dus ik zie dat nog niet als de onmiddellijke overwinning.


Duizenden songfestivalkaarten voor gevluchte Oekraïners in VK

Ja, dat is natuurlijk fantastisch. Al die mensen krijgen zo maar een kaartje voor het songfestival. Wat wil je nog meer? Maar ga je op die manier Poetin stoppen? Ik denk van niet.


Russen protesteren tegen Poetin in Den Haag

"Een groep van enkele honderden Russen in Nederland heeft vanmiddag geprotesteerd bij de Russische ambassade in Den Haag. Ze droegen spandoeken mee tegen de oorlog in Oekraïne, die sinds gisteren een jaar duurt."

Ja, geweldig toch? Maar stop je op die manier mijnheer Poetin?


Bondskanselier Scholz ontmoet Indiase premier Modi en vraagt om steun

"De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft in New Delhi met de Indiase premier Narendra Modi gesproken over onder meer de oorlog in Oekraïne. Scholz wil dat India zich aansluit bij de westerse sancties tegen Rusland, om zo de Russische oorlogskas uit te hollen."

Steun is natuurlijk altijd welkom, maar in dit geval gaat het om steun voor sancties. Die sancties kosten Rusland en ons ook geld. Voor wie kosten ze het meeste? Maar in ieder geval stop je op die manier Poetin niet.


Gebouwen kleuren blauw en geel voor Oekraïne

"Verschillende gebouwen in Nederland kleurden de afgelopen avond blauw-geel uit solidariteit met de Oekraïense bevolking. Onder meer op de stadhuistoren in Hengelo, de Erasmusbrug in Rotterdam en het stadhuis van Den Haag waren de kleuren van de Oekraïense vlag te zien."

Geweldig toch! Maar of je zo Poetin stopt?


Akkoord Europese Unie over tiende sanctiepakket Rusland

"De EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. De ambassadeurs van de 27 landen stemden na dagen onderhandelen in Brussel in met het inmiddels tiende sanctiepakket."

Geweldig toch? Het tiende sanctiepakket! Op deze manier verandert Moskou nog in een kale vlakte! Oh nee, het waren sancties, geen raketten.


Zelensky vecht tegen zijn tranen: 'Ik zie mijn ouders nooit meer'

Als zo'n clip je niks doet ...  Ja, het is inderdaad heel aangrijpend. Maar we wilden Poetin stoppen, dacht ik. 


Zelensky: Stop met ons te bombarderen

"De Oekraïense president Zelensky heeft een jaar na het uitbreken van de oorlog in zijn land Rusland opgeroepen om te stoppen met de strijd."

Helemaal mee eens, natuurlijk. Maar gaat Poetin na deze oproep echt stoppen?


Oekraïense vicepremier had afspraak kapper toen oorlog uitbrak: 'Is nu een heilig ritueel'

In deze clip: je hebt een afspraak met de kapper en dan breekt de oorlog uit. Maar die afspraak moet natuurlijk doorgaan. Dit is exact waar de videoserie waarin Zelensky als acteur de president van Oekraïne speelde, voortdurend overgaat. Oekraïners waren steeds met zichzelf bezig in plaats van met de dingen die ze moesten doen.

Dit is volgens mij een waanzinnige clip, maar misschien wel een heel informatieve. De vicepremier is meer met haar kapsel bezig, dan met de oorlog. Geloof je echt, dat je Poetin op die manier kunt stoppen? Als de vicepremier zo fout bezig kan zijn, ziet het er niet goed uit voor Oekraïne, vrees ik.


Conclusie

Op dit punt stop ik. Het heeft geen zin eindeloos door te gaan. Mijn punt lijkt me duidelijk. Als we Poetin willen stoppen, komen we er niet met het vertellen van 'mooie' en aangrijpende verhalen. Praatjes vullen geen gaatjes en met praatjes ga je een strongman als Poetin niet tegenhouden.

Wat ik denk te zien, is een soort babbelgeneigdheid. We moeten in actie komen, de zaak is urgent en zal het uiterste van ons vergen. In feite is het oorlog. Maar wat doen we vooral? We gaan druk kwekken.

We moeten overschakelen op systeem 2 denken, maar dat lukt niet. We blijven hangen in systeem 1 denken. We zijn zo opgegroeid in een omgeving waarin borrelpraat de norm was, dat we geen idee meer hebben wat we moeten doen, nu we opeens midden in het gevaarlijke en dodelijke oerwoud zitten.

We zitten in een vergelijkbare situatie als aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Aan de geallieerde kant is de bevooroordeeldheid (het fascisme) torenhoog. Maar het uit zich niet als veroveringsdrang, maar als ontwapeningsdrang. Men wil vrede en vernietigt daarom het wapentuig. Het is de tijd van het gebroken geweertje. Simpel toch: geen wapens, geen oorlog. Helaas, het zou precies andersom blijken te zijn. Wel oorlog, maar geen wapens en geen effectief leger.

Aan de andere kant laaide de bevooroordeeldheid ook torenhoog op. Maar nu waren de emoties: wij willen gerechtigheid, wij willen weer een groot Duitsland, de Joden waren de schuld van alles.

Aan beide kanten scoorde men veel te hoog op bevooroordeeldheid. Als mijn eerder gevonden resultaat (uit de analyse van de data van de World Values Survey) klopt, is de uitkomst voorspelbaar. Dat wordt oorlog. En het werd oorlog.

In de huidige situatie is het niet meer de vraag of het oorlog wordt. Het is al oorlog. Maar je ziet nu mensen dapper struisvogelpolitiek bedrijven. Net als aan het begin van Wereldoorlog II. Dat maakt de zaak niet beter, maar eindeloos veel slechter. De oplossing is niet meer bevooroordeeldheid, maar minder bevooroordeeldheid. Ophouden met vrolijk babbelen en beginnen met kil rationeel te denken. Als je althans de ellende wilt minimaliseren en de strongman wilt stoppen.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten