vrijdag 16 november 2018

Waarom mensen hun vooroordelen niet zien


In het algemeen geldt dat alfa's verhalen op emotionele gronden zien als 'goed' of als 'fout'. De 'goede' vooroordelen zijn een mooi verhaal dat ze graag geloven, omdat het uiteindelijk neerkomt op de boodschap: wij zijn goed, maar zij deugen niet.

Dit verklaart ook, waarom mensen die vooroordelen koesteren (alfa's), dat zelf niet zo zien. De term 'vooroordeel' staat voor iets negatiefs. De term roept een negatief gevoel op. Een vooroordeel is fout! Maar voor de mensen die het vooroordeel koesteren, voelt het idee ('ik ben superieur, maar zij deugen niet') juist heel goed. Het is voor hun gevoel dus volstrekt onmogelijk dat dat 'mooie' verhaal, dat zo'n goed gevoel oproept, een vooroordeel zou kunnen zijn. Je voelt gewoon dat dat niet zo is. Het is volstrekt ondenkbaar, geloven ze.

Doordat alfa's uitgaan van subjectieve en sociale waarheid voelt het 'mooie' verhaal dat ze produceren of geloven, goed. Het is dus geen fout idee, maar iets dat echt waar moet zijn.

------------------------------
Doordat alfa's uitgaan van subjectieve en sociale waarheid voelt het 'mooie' verhaal dat ze produceren of geloven, goed. Het is dus geen fout idee, maar iets dat echt waar moet zijn.
------------------------------

De 'foute' verhalen en vooroordelen die alfa's wel zien, zijn verhalen van andere mensen die voor hen niet positief zijn. Het zijn verhalen, die bij hen geen positief gevoel oproepen, maar een negatief. Het zijn dus 'foute' verhalen, waarvan ze voelen dat die niet kunnen kloppen en niet waar zouden moeten zijn. Het zijn verhalen die in strijd zijn met hoe zij denken dat de wereld moet zijn. Of het zijn verhalen die hun status of groep bedreigen. Het zijn verhalen die de 'foute' tegenstander verspreidt.

Het gevoel wordt vervolgens onmiddellijk vertaald in snelle actie. Het 'foute' verhaal en de verkondiger daarvan, moeten worden aangevallen. Het gevoel was meer dan voldoende bewijs. Men handelt als de anekdotische motorbootvaarder in een moeilijke situatie: ogen dicht en volle kracht vooruit! Niet denken, maar doen!









Geen opmerkingen:

Een reactie posten