maandag 15 april 2019

Waarom de Joden? Nederlandse antwoorden



Laatst bijgewerkt 16-4-2019 om 16.06


Op 22 september 2010 stelde 'Burdy' op Startpagina.nl (hier) de vraag:
"Waarom kregen de joden overal de schuld van en werden ze onderdrukt en vermoord in de tweede wereldoorlog?
In de geschiedenisboeken staat dat ze altijd overal de schuld van kregen en ik wou weten hoezo dat is.
En ik bedoel niet alleen in WO II maar ze kregen ook de schuld van de pest ect ect
en nu wou ik weten waarom?"

Het 'beste antwoord' op die vraag dateert van 22 september 2010. Dat stelt: "Je begrijpt: joden hadden een niet zo goed imago in de geschiedenis." In feite is dat geen echt antwoord, maar het opnieuw formuleren van de vraag, maar nu als stelling. We willen immers weten, wat dat vooroordeel zo aantrekkelijk maakt om te geloven. Na bijna tien jaar is de vraag van Burdy nog steeds niet echt beantwoord.

Als ik Google vraag 'waarom de Joden', leveren de eerste 50 links daarna dit epistel op (hier) van de site InfoNu.nl. De auteur is onbekend. Het is een omvangrijk epistel waarin veel aan de orde komt, maar een overtuigend antwoord op de vraag waar het om draait, wordt niet gegeven.

Daarna kom ik uit bij een heldere en korte column van Erik de Vlieger (hier). Hij stelt dit:
 "Met verbazing en ontsteltenis lees ik regelmatig negatieve uitspraken over Joden en wat me het meest opvalt, is dat de vele latente en niet latente antisemieten zich altijd ergeren aan het feit dat Joden vermogend zijn! Al grommend hoor ik de slechtvalken klagen dat Joden altijd op belangrijke posities zitten. Ja Joden zijn zakelijk, medisch, juridisch en cultureel beter ontwikkeld. Is dat zo? Ja dat is zo!
     Maar waarom is dat dan zo? Dat is heel simpel. Joden zijn slimmer, sneller, intelligenter en slagvaardiger dan de gemiddelde mens. Zit misschien in hun DNA. Dat vind ik prachtig en misschien heb ik hier wel de kiem te pakken van jodenhaat want mensen die Joden verafschuwen zijn meestal intellectueel en zakelijk minder begaafd dan Joden.
     Zoiets  kweekt jaloezie en jaloezie is de voedingsbodem voor haat en demonisering."

De Vlieger stelt ook nog:
     "Misschien is mijn bewering zelfs debet aan de problematiek in het Midden Oosten omdat de meeste Arabieren er gewoon de pest in hebben dat Joden simpelweg doelgerichter zijn. Wie zal het zeggen? ‘Ik’ zegt deze columnist! Als het andersom was, had ik het ook opgeschreven.
     Het gebrek aan ontwikkeling op vele vlakken in het Midden Oosten kan best eens de oorzaak zijn van de burenruzies en zijn daardoor misschien ook de voedingsbodem voor haat tegen de ontwikkelde. Iemand moet toch de schuld krijgen?" (De cursivering in het citaat is van mij.)

Het Reformatorisch Dagblad (hier) stelt:
"Dat Joden succesvol zijn, is al een oud gegeven. Zelfs zo, dat er aan het einde van de 19e en begin 20e eeuw een hetze begon tegen de Joden in het Westen. Ze zouden te machtig en te rijk zijn. Met hun dominantie zouden ze zelfs uit zijn op de overheersing van de wereld."

De enig andere link van die eerste vijftig die voor mijn idee interessant was, leidt naar een stuk van Joost Niemöller (hier). Hij stelt:
"Het gemiddeld extreem hoge IQ van Joden is de reden voor hun grote maatschappelijke succes. En dus ook de oorzaak voor gevaarlijke afgunst, haat,en complottheorieën."
Niemöller verwijst ook nog naar de, volgens velen racistische, psycholoog Kevin MacDonald (hier). De Engelstalige Wikipedia vermeldt over de opvattingen van MacDonald:
"MacDonald claims a suite of traits he attributes to Jews, including higher-than-average verbal intelligence and ethnocentricism, have culturally evolved to enhance their ability to outcompete non-Jews for resources. MacDonald believes Jews are motivated by a hatred and "hostility toward American Christian culture"[10] and have used this purported advantage to scheme to advance Jewish group interests and end potential antisemitism by either deliberately or inadvertently undermining the power of the European-derived Christian majorities in the Western world.[10][11][12]"
De Nederlandse antwoorden hierboven komen erop neer dat Joden slimmer zijn. De Vlieger omschrijft het zelfs als: 'doelgerichter'. Een term die synoniem is met 'rationeler': de bètakant van de alfa-bètafactor. Het Reformatorisch Dagblad heeft het over 'succesvol'. Niemöller heeft het over 'hun grote maatschappelijke succes'.

De verklaring van MacDonald, waar Niemöller naar verwijst, is voor het antwoord op de vraag ook interessant. MacDonald claimt voor Joden een hoger dan gemiddelde verbale intelligentie en beschuldigt ze van 'ethnocentrisme' (wij-zij-denken).

Wat ik aan evidentie aandroeg in mijn vorige blogpost (het Gallup-onderzoek), laat echter zien dat ze dat in doorsnee juist niet zijn. Verder wijst dat er ook op, dat hun intelligentie-voordeel niet ligt aan de alfakant ligt, maar aan de bètakant. Anders zouden ze immers inderdaad uiterst enthousiast over Trump moeten zijn, wat ze juist niet zijn.

Aan bèta-intelligentie zit misschien nog een interessant aspect. Einstein maakt ergens al de opmerking dat hij helemaal niet zo slim was, maar dat het meer een kwestie is van de juiste vragen stellen en blijven proberen het antwoord te vinden. Wiskunde leer je door te doen. Wiskunde is een kwestie van heel veel doen. De basishouding ten opzichte van werk en inspanning is dan een doorslaggevende factor.

Je zou dit punt nog kunnen checken aan de verdeling van de Nobelprijzen die door Joden gewonnen zijn. Zijn ze vooral goed op het gebied van literatuur of scoren ze hoog op een gebied als natuur- en scheikunde? Op deze lijst (hier) tel ik voor Literatuur 13 Joodse Nobelprijs-winnaars en voor Natuur- en Scheikunde 76. In verhouding is men dus als groep belangrijk beter in natuur- en scheikunde dan literatuur.

Een mooi artikel dat kernachtig het verschil verwoordt tussen de Arabische denktrant en de Joodse stelt het zo in de titel: Israel Builds for Nobel Prizes, Arabs Build for Suicide Bombers (hier). De alfabèta-factor formuleert het wat formeler, maar het komt uiteindelijk op hetzelfde neer. Het voordeel van de alfabèta-factor is dan, dat het niet alleen het punt beschrijft, maar ook de verklaring levert op een toetsbare manier.

In werkelijkheid is de verklaring dus precies tegenovergesteld aan wat MacDonald verkondigt. Alfa's draaien de (verbale) werkelijkheid vaak volledig om als dat ze goed uitkomt. De realiteit lijkt te zijn dat Joden op intelligentiegebied beter scoren door hun open geest: hun onbevooroordeeldheid. Hun filosofie van overleven is niet gericht op overheersing zoals MacDonald veronderstelt, maar op productie. Hun focus is niet het irrationele denken, maar het rationele denken. Voor irrationele, emotionele, lichtgeraakte, agressieve mensen is dat uiterst irritant en voldoende reden voor vervolging en extreem geweld.






 .





Geen opmerkingen:

Een reactie posten