zondag 3 mei 2020

Corona-virus: wat gaat er mis in Nederland?


Afgaande op de cijfers (hier) zitten we nu (2-5-2020) op 286 doden per miljoen. Maar via de cijfers van het CBS over oversterfte, weten we dat we die cijfers nog moeten vermenigvuldigen met een correctiefactor om de echte oversterfte te krijgen, die vermoedelijk door het virus veroorzaakt wordt. Afgaande op de laatste rapportage die ik zag (hier), is die correctiefactor over de hele periode nu 1,74. Je komt dan uit op 498 doden per miljoen.

Daarmee scoren we boven Italië (467), maar onder Spanje (531) en België (665). Het kan natuurlijk best zijn dat ook de cijfers van die drie landen nog een stuk naar boven moeten worden bijgesteld. Maar omdat daar op dit moment nog geen gegevens over bekend zijn, moeten we het even doen met wat er aan getallen is. Wereldwijd gezien zitten we dan op de derde plaats, ministaatjes als Andorra niet meegerekend.

Qua aantal corona-doden per miljoen scoort Nederland in de wereldtop. Een resultaat om niet trots op te zijn. Wat gaat er in Nederland mis?

Van de grote collectie kranten die ik vandaag doornam, vond ik één artikeltje heel informatief. Het werd gepresenteerd als 'OPINIE', maar ik denk dat het artikel belangrijke informatie bevat. Misschien een teken aan de wand? Tegenwoordig vind je de belangrijke informatie in de krant in de opinie-rubriek. Journalisten zijn kennelijk het onderscheid tussen feit en mening wat kwijt.

Het stuk is van Léonie Sazias, Tweede Kamerlid voor 50Plus. Het is getiteld: Corona-app is zinloos zonder voldoende tests. Het verscheen in het Algemeen Dagblad van vrijdag, 1 mei 2020.

Wat is de relevante informatie? Sazias is al weken verkouden en aan het hoesten. Ze heeft geen koorts, maar wel hoofdpijn, keelpijn en dichte oren. Ze woont met een echtgenoot en twee grote dochters, waarvan er één in de thuiszorg werkt. Die laatste dochter wil dat ze zich laat testen, want zij komt bij kwetsbare mensen over de vloer.

Dus Sazias belt de huisarts. Die snapt het belang, mede omdat ze ook nog chemo-patiënt is. Hij zal zijn best doen bij de GGD. Een dag later belt hij: het is niet gelukt. Ze voldoet niet aan de 'kaderdefinitie'. De kaderdefinitie komt er ongeveer op neer, dat je getest mag worden, zodra duidelijk is dat je vrijwel zeker het corona-virus moet hebben. Pardon, wat is de zin van dat testen dan nog?

Dat is nog niet alles. De huisarts klaagt, dat hij dagelijks gebeld wordt door patiënten, die angstig zijn, klachten hebben en graag getest willen worden. Hij zit dagelijks uren aan de telefoon met de GGD, maar krijgt bijna altijd nul op het rekest. Dat kost hem veel tijd, die hij niet meer aan zijn patiënten kan besteden.

Sazias merkt verder op -- mijns inziens terecht -- dat testen van groot belang is. Als je niet test, weet je niet waar de corona zit en kun je ook geen maatregelen treffen. Testen is dus van levensbelang. Maar wie getest wil worden, komt in de praktijk meestal voor een dichte deur te staan.

Dat is nog niet alles, dat Sazias vermeldt. Volgens minister Hugo de Jonge zou Nederland capaciteit hebben voor 29.000 testen per dag. In de praktijk worden er echter slechts ongeveer 7.000 uitgevoerd.

Men heeft dus voorlopig ruim voldoende testcapaciteit, maar is te beroerd (mijn omschrijving) om die in te zetten. Ondertussen maakt men zich heel erg druk over een nog niet bestaande corona-app die de grote doorbraak zou moeten opleveren bij de bestrijding.

Vervolgens blijkt prompt ook nog, dat er in een andere app -- die de overheid gratis uitgedeeld heeft -- op verzoek van diezelfde overheid een achterdeurtje is ingebouwd, zodat men precies kan horen en zien wat de betrokkene zoal uitspookt, waar hij ook is, waar hij ook gaat, mits zijn smartphone maar aanstaat.

Het is ondertussen ongeveer twee en een halve maand geleden dat het corona-virus in Nederland werd binnengebracht. Vermoedelijk zelfs nog iets langer. Na twee en een halve maand is het nog steeds niet gelukt om de eerste stap in de bestrijding (testen, opsporen, isoleren) op orde te krijgen.

Wat heeft men ondertussen wel enthousiast gedaan? Roepen dat het virus volstrekt onschadelijk was. Roepen dat het virus vergelijkbaar was met een onschuldige zomergriep. Roepen dat het ging om een Chinees virus, dat in de Nederlandse polder niet zou kunnen aarden. Roepen dat we gewoon groeps-immuniteit moesten opbouwen, daarna zou het virus vanzelf uitsterven. Volstrekt onnodig de hele economie platgooien. Vervolgens handenvol geld uitdelen om de effecten van die overbodige maatregelen, die men zelf verzonnen had, wat te verzachten.

Je zou verwachten dat zo'n melding over het niet functioneren van de Nederlandse gezondheidszorg voor een kritische krant in deze tijd van corona groot nieuws zou zijn. Wat doet men? Ik zie het bericht slechts in één krant. Op bladzij 25. Met daarboven 'OPINIE', want lezers moeten vooral geen aanstoot nemen aan die feitelijke inhoud, die zo vreselijk verontrustend is.

Ik denk dus dat in Nederland precies hetzelfde misgaat als in de VS. In de VS gaat het vermoedelijk -- uiteindelijk -- nog gigantischer mis dan hier. Maar in beide gevallen zie je een enorme babbelcultuur, een cultuur die haaks staat op rationeel denken en handelen. Een cultuur die resulteert in vergaande bevooroordeeldheid en wensdenken. Een foute en kwalijke cultuur die we inmiddels op tal van manieren kunnen meten en identificeren.

Wat de Nederlandse corona-bestrijders tot nu toe niet goed lukt, lukt de empirische wetenschappers die zich bezig houden met discriminatie en agressie wel en zelfs steeds beter. Zodra het 'kwaad' ergens opduikt, kunnen we het aantonen en benoemen. Misschien is dat bij deze pandemie een klein, maar uiteindelijk misschien ook wel heel belangrijk, lichtpuntje.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten