Laatst bijgewerkt: 19/3/2023 om 14:07
Vandaag (17/3/2023) werd ik onaangenaam verrast door het Dagblad van het Noorden met een stuk over de persoonlijkheid van Vladimir Poetin (https://www.andredoorlag.nl/2023/03/17/we-gaan-verkeerd-om-met-vladimir-poetin-dvhn-17-3-23/). Het stuk is afkomstig van André Doorlag, gepensioneerd psycholoog en publicist.
Waarom was ik onaangenaam verrast? Het stuk is mijns inziens overwegend volstrekte lariekoek. De man produceert een prachtig verhaal, dat geef ik graag toe, maar het is allemaal gebaseerd op niks.
Als je op internet zoekt, zie je dat André Doorlag als publicist best behoorlijk succesvol is. De site Journa (https://journa.com/article/a60GOB48yRnKjLw8Qj1gPCHKrVf6ow_fcnrJIsB0AUk) geeft een heel reeks opiniestukken en ingezonden stukken van hem daterend vanaf september 2015.
Wat beweert Doorlag? "Zijn gedrag [van Poetin] analyserend lijken we te maken hebben met iemand met Asperger, een vorm van autisme, met antisociale en paranoïde neveneigenschappen." Poetin zou een autist zijn, aldus deze schrijver van opiniestukken.
Wel, als dat klopt, dan klopt ongeveer alles dat vanaf 1950 gevonden is op het gebied van discriminatie en agressie niet, lijkt me.
Waar is die uitspraak precies op gebaseerd? Op de indruk die Poetin met zijn gedrag maakt op Doorlag. Poetin komt vaak wat formeel en stijf over. Dus hup, daar hebben we een autist! Het is een uitspraak die me nogal beledigend lijkt voor echte autisten.
Is het plausibel dat je het als autist zult schoppen tot dictator van een wereldrijk? Ik denk van niet. Wat we weten over dictators en andere strongman, is dat het vrijwel altijd om double highs gaat. Mensen die hoog scoren op rechts autoritarisme (gemeten met RWA) en sociale dominantie (gemeten met SDO). Die twee hoge scores impliceren ook dat ze extreem hoog scoren op bevooroordeeldheid. De standaardmaat voor discriminatie en agressie.
Het mooie is dat we veel weten over double highs. En inderdaad: dat zijn extreem gevaarlijke mensen, die tot alles in staat zijn.
Wat we weten over autisme is in feite precies tegenovergesteld. De enig redelijk werkende objectieve maat laat zien dat er een verband is met wiskundige begaafdheid. Dat wijst erop dat autisme vooral het tegenovergestelde is van bevooroordeeldheid. Ik heb daar eerder in deze blog al uitgebreid aandacht aan besteed.
Ondanks dat, hoe komen we er achter wie in dit geval gelijk heeft? Wel, dat is simpel. Iemand die extreem bevooroordeeld is, praat en denkt op een manier die heel typerend is. Men denkt en redeneert vanuit zijn geloof, vanuit zijn wensen, vanuit zijn heilige weten. Men redeneert niet vanuit de koele en harde feiten.
Terwijl we bij een autist juist een soort onbevangenheid verwachten. Er is niet zo maar een duidelijk verband tussen autisme en wiskunde. Kun je je Poetin voorstellen als een leuk, lief jongetje dat al heel jong de wiskunde Olympiade wint? Ik niet. Ik denk dat de belangstelling van Poetin uitgaat naar totaal andere dingen.
We hebben ook nog de redevoeringen van Poetin. Krijg je dan de indruk: we hebben hier te maken met iemand die zich hardnekkig aan de feiten vastklampt? Een van de laatste redevoeringen van Poetin ging alle kanten uit, maar leek ongeveer ieder verband met de harde werkelijkheid te hebben verloren.
Ik vrees dat het empirische discriminatie- en agressieonderzoek dat sinds 1950 heeft plaatsgevonden, deze wedstrijd wint. Poetin is precies, wat je zou verwachten: een gevaarlijke double high. Extreem bevooroordeeld, extreem autoritaristisch, extreem sociaal-dominant.
Waarom ben ik dan toch onaangenaam getroffen? Dat mensen allerhande onzin beweren over Poetin moet kunnen. Dat een psycholoog dat meent te moeten doen, is al minder fraai. Maar dat een krant vervolgens dit soort onzin op grote schaal verspreidt, doet het ergste vrezen.
We zouden als land en natie probleemloos door zulke onzin heen moeten prikken. Maar kennelijk wordt dat niet meer geleerd. Kennelijk omarmt men alle mogelijke onzin als diepe wijsheid.
Als je te maken hebt, met mensen zoals Poetin, kan dat gemakkelijk het einde betekenen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten