donderdag 25 mei 2023

Een rationeel handelende beer!

 

Laatst bijgewerkt: om 0.14 uur op 2-10-2023


De site van The Guardian gaf gisteren een verhaal (https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2023/may/23/17-year-old-versus-600lb-grizzly-bear-i-was-going-to-die-alex-messenger-ordeal-wilderness) over een jongeman die samen met anderen per kano een trektocht maakte door de wilde gebieden van Canada. Hij beklimt 's avonds als ze kamp hebben gemaakt, de berg. Op de bergrug heeft hij een prachtig uitzicht.

Maar dan ziet hij opeens iets bruins. Een beer! En de beer ziet hem. Beren zijn grote beesten, die ook nog eens uiterst snel en lenig zijn. En ze zijn vaak behoorlijk slim.

De jongeman probeert zich langzaam te verwijderen, maar de beer voelt zich kennelijk bedreigd en valt aan. De jongeman wordt uiteindelijk neergemept en opengehaald en besluit dan zich zo goed mogelijk dood te houden.

De beer is daarmee kennelijk tevreden en verdwijnt. De jongeman kan met moeite zijn vrienden bereiken en moet per kano een ziekenhuis bereiken. Hij overleeft!

Het bijzondere van dit verhaal is echter de beer. De beer breekt zijn aanval af, nadat de dreiging verdwenen is. Hij gaat niet door met het oppeuzelen van het slachtoffer. Nee, het probleem was dat hij zich bedreigd voelde, die bedreiging ligt nu voor dood op de grond. Daarmee is het probleem opgelost.

Met andere woorden: de beer gedroeg zich rationeel! Hij ging niet emotioneel verder met bijten en openhalen. Kennelijk kunnen beren zich dus rationeel gedragen. Het is niet gesteld, dat ze dat altijd zullen doen. Maar soms doen ze dat dus wel.

Terwijl er van mensen ettelijke verhalen bekend zijn, dat ze het op de grond liggende slachtoffer nog even een trap na moesten geven of erger.

Terugdenkend aan die twee eerdere blogposten over onderwijs en als je het wat pesterig zou formuleren: de beer deed iets, wat heel veel mensen die bij het onderwijs betrokken zijn, kennelijk vaak niet kunnen. 







 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten