woensdag 24 mei 2023

Falend leesonderwijs

 

Het gaat niet goed met het Nederlandse leesonderwijs. Het gaat zelfs steeds slechter. In de Volkskrant van 23 mei 2023 besteedde Aleid Truijens een column aan dat probleem (https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-leesramp-waar-in-godsnaam-te-beginnen-toch-maar-bij-de-pabo-s~b811a4d5/). De titel van haar column was: De leesramp: waar in godsnaam te beginnen? Toch maar bij de pabo’s.

 

Naar aanleiding van die column stuurde ik de Volkskrant de volgende reactie.

De leesramp: waar moet je beginnen?

Het gaat niet goed met het Nederlandse leesonderwijs. Het gaat zelfs steeds slechter. Maar waar moet je beginnen? Mevrouw Aleid Truijens stelt die vraag in de VK van dinsdag (23/5) en ze geeft ook antwoord. Ze wil beginnen bij de PABO's, want daar worden de onderwijzers opgeleid. Daar begint het allemaal.
 
Als je huis een rotzooi is, kun je natuurlijk beginnen bij de opleiding voor huishoudelijke hulpen. Maar of dat inderdaad heel snel vruchten afwerpt, betwijfel ik toch een beetje.
 
De column vanTruijens bevat echter -- voor de schaarse lezers die nog wel goed kunnen lezen --  een belangrijke hint. ''Kijk naar Engeland". Een land dat opeens is gaan behoren tot de top op leesgebied.

Wat hebben ze in de UK precies anders gedaan? Dat blijkt een heel klein dingetje te zijn. Aan het einde van het eerste leerjaar worden alle kinderen getest met 40 woordjes. Echte woordjes en onzin woordjes. Die test meet iets heel simpels. Of ze daadwerkelijk verklankend kunnen lezen. Als ze dat niet kunnen, krijgen ze niet op hun kop, maar worden ze bijgespijkerd. Precies wat wij hier vroeger ook deden.
 
Heel soms is het verstandig om te zorgen dat eerst de basis in orde is. Bij het kind dus.
 
En de leerkracht dan? Wel, met wat hulp en ondersteuning wil die ook wel.

 

Maar deze feitelijke informatie over een simpele oplossing van het leesprobleem viel bij de opinie-redacteur van de Volkskrant niet in goede aarde. Iets dat mij niet echt verbaasde. Maar dat is misschien meer iets voor een volgende blogpost.

 

 

 

 

 






 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten