donderdag 9 november 2023

De antisemiet-ontkenners: 'Antisemitisme bestaat natuurlijk, maar antisemieten ...? Daar geloven wij niet in!'

 

Laatst bijgewerkt: 11-11-2023 om 18.10

 

'Antisemitisme' is een duur woord. Bij een duur woord ben ik geneigd te vragen: wat betekent dat precies? Of ik vraag: wat bedoel je daar precies mee?

Die laatste vraag valt vaak niet goed bij je gesprekspartner, want die weet dat vaak ook niet precies en staat dan met de mond vol tanden. Die laatste vraag kun je daarom bestempelen als een sociaal onhandige vraag.

Toch blijf ik die vraag stellen, omdat je anders niet precies weet waar je over praat. Je praat in dat geval wel, het klinkt goed en misschien zelfs indrukwekkend, maar het gaat eigenlijk nergens over. Het is dom gebabbel, zoals mensen in de kroeg vaak babbelen.

'Antisemitisme' betekent: jodenhaat. Sommig mensen moeten niets van Joden hebben, bij sommige mensen gaat dat zelfs zover, dat ze Joden haten. Dat zijn dus jodenhaters, maar om een of andere reden vinden we dat een akelig woord en noemen we die mensen daarom niet zo. Als we die mensen toch moeten benoemen, noemden we ze liever 'antisemiet', want dat klinkt beter. Tenminste zo was het altijd.

Tegenwoordig gaan veel mensen echter een stap verder. Antisemitisme bestaat natuurlijk, dat kun je moeilijk ontkennen, maar antisemieten ...? Bestaan die echt? Zij geloven dat niet zo? Die mening en dat geloof spreken ze liever niet uit, maar houden ze liever voor zichzelf. Het idee dat sommige mensen Joden haten, vinden zij onaangenaam en moeilijk. Het idee dat er mensen bestaan die Joden haten, vinden ze als het ware politiek niet correct. Van zoiets kun je de mensen om je heen niet zo maar beschuldigen, dat gaat te ver.

Uitingen van jodenhaat bestaan natuurlijk. Dat willen ze niet ontkennen. Maar die uitingen zweven als het ware in de lucht. Ze dalen als het ware vanuit het heelal neer op de Aarde. Het idee dat er mensen zouden zijn die jodenhaat in zich dragen en systematisch de wereld in bazuinen, dat is in de ogen van de antisemiet-ontkenners een heel fout idee.

In de optiek van deze mensen is Jodenhaat een abstract iets geworden . Het is er, natuurlijk! Het zweeft als het ware rond en moet bestreden worden. Maar dat bepaalde mensen die jodenhaat in zich dragen, daar geloven ze niet in. Dat is een brug te ver. Zo slecht kunnen mensen niet zijn!

Eigenlijk gebruik ik nu steeds foute termen. Want 'jodenhaat' klinkt zo plat en concreet. Ik behoor 'antisemitisme' te schrijven en te zeggen. Antisemitisme bestaat natuurlijk, maar antisemieten . . .? Die bestaan toch niet echt?, denken de antisemiet-ontkenners. Nee, daar geloven ze niet in.

Waarom bestaat antisemitisme wel, maar antisemieten niet in de optiek van deze mennsen? Iets als antisemitisme mag bestaan, omdat het vaag en abstract is. Wat is het precies? Is het er wel in een bepaald geval of niet? Daar valt over te twisten.Want wat is het eigenlijk precies?

Maar de term 'antisemieten' is een ander verhaal. Dan beweer je dus dat bepaalde mensen systematisch Joden haten! Dat klinkt akelig, dat klinkt heel concreet. Zo moeten we niet over elkaar denken! Als je gelooft, dat de meeste mensen deugen, is er geen ruimte voor zulke akelige, negatieve gedachten. Kortom, deze mensen geloven liever niet in het bestaan van jodenhaters. Het past niet in hun roze wereldbeeld.

Je kunt zelfs voorzichtig een stap verder gaan en vragen: wie zijn deze antisemiet-ontkenners eigenlijk precies? Waarom wil je met alle geweld niet geloven in iets waarvan het bestaan al in 1950  is vastgesteld in wetenschappelijk onderzoek (The Authoritarian Personality). Daarna is het nog vele malen bevestigd.

Vanuit discriminatie-oogpunt zit de wereld simpel in elkaar, weten we nu? De wereld bestaat uit mensen die wel en die niet discrimineren. De wereld bestaat uit mensen, die de strongman wel en niet actief steunen. De variabele die dit dat alles bepaalt, kunnen we al heel lang goed  meten. Het gaat om bevooroordeeldheid. Geloof je in de populaire vooroordelen van je groep of moet je daar niets van hebben en klamp je je vast aan de feiten? 

Eigenlijk gaat het dus om de vraag: leef je in een wereld die geregeerd wordt door geloof en vooroordelen of leef je in een wereld die geregeerd wordt door dat wat echt bestaat?

Als je het zo formuleert, is het vrij duidelijk waar de mensen moeten zitten die niet in het bestaan van antisemieten willen geloven.

 

 

 

 

 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten