dinsdag 2 april 2024

Onnozelheid als dodelijk virus

 

Laatst bijgewerkt: 4/4/2024 om 2.06


Jarl van der Ploeg sloeg afgelopen vrijdag (29/3/2024) in de Volkskrant, de spijker helemaal op de kop. De titel van zijn column was : "Ooit zullen historici vaststellen dat onnozelheid het dodelijkste virus van onze tijd was".
 
Als psycholoog moet me echter van het hart, dat het vaststellen van die onnozelheid inmiddels al vaak en op veel verschillende manieren is gedaan. Om een recent voorbeeld te geven: die vrijdag bracht Trouw nog een bericht dat songteksten qua taal steeds simpeler worden. Het is dus geen toekomst meer, maar inmiddels een al vele malen geconstateerd feit. Moderne mensen, en dan vooral de jongeren, worden steeds 'simpeler'.

Gaat het inderdaad om 'onnozelheid'? Van der Ploeg noemt op het einde van zijn column na 'onnozelheid' ook nog: 'puur egoïsme' en 'intellectuele zelfoverschatting'. Dat zijn inderdaad loten van dezelfde stam. Waar het in wezen om gaat, is dat mensen steeds meer via hun systeem 1 gaan denken, het automatische werkende emotionele systeem. En steeds minder via systeem 2, het moeizame denken via de prefrontale cortex. Wijlen Daniel Kahneman (zie het artikel achterin de krant van die dag) heeft dat onderscheid een grote algemene bekendheid gegeven.

De psychologische maat (vragenlijst) die de neiging tot denken via systeem 1 het beste meet, is bevooroordeeldheid. Het instemmen met negatieve uitspraken over mensen van andere groepen, die geen feitelijke basis hebben. Van Trump-stemmers is bekend dat hun stemgedrag via deze maat vrijwel perfect voorspeld kan worden. Een kenmerk van mensen die hoog scoren, is hun onverwoestbare geloof in zaken die aantoonbaar onjuist zijn. En het kiezen van opties, die uiteindelijk tegen hun eigen belang ingaan.
 
Hoe moet je dat samenvatten? Het gaat om mensen, die de weg kwijt zijn. Het zijn mensen die zo in hun sociale gebabbel gevangen zijn geraakt, dat ze het contact met de realiteit hebben verloren.
 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten