donderdag 20 september 2018

Nepnieuws in een artikel over nepnieuws


Laatst bijgewerkt 20-9-2018 om 23.24


Het artikel in de NRC over nepnieuws (19 september 2018, Nederlandse twitteraars dankbaar doorgeefluik voor Russische trollen) begint zo:
"'Ik verleen geen medewerking aan de jihad tegen de vrijheid van meningsuiting of de propagandaoorlog tegen de Russen', twittert KassandraTroy. Nee, Nederlandse twitteraars die honderden berichten van Russische trollen hebben verspreid, praten daarover niet graag met de pers. NRC benaderde er tientallen."

Wie echter het twitter-account van KassandraTroy opzoekt, ziet een Russische letter staan in "Kassandra" (hier). Waar ik de 'r' vermeld, vermeldt haar account een omgekeerde 'R'.  Kennelijk hebben we dus te maken met een Russisch account.

Wie de berichten op haar account bekijkt, ziet dat die behoorlijk professioneel in elkaar gezet zijn met leuke illustraties en pakkende teksten. Ook de openingszin die het artikel aanhaalde, is behoorlijk effectief geformuleerd.

We hebben hier dus kennelijk te maken met het account van een Russische 'troll', dat door de NRC wordt opgevoerd als een Nederlandse twitteraarster. Wie echter heel precies leest, ziet dat die suggestie wel gewekt wordt, maar dat dat er net niet helemaal staat. Misleidend is het echter wel.

Een artikel schrijven over nepnieuws en dan zelf wat erg slordig en gemakkelijk met de waarheid omspringen, waar duidt dat op? Het wordt eentonig, maar ik zou denken een hoge alfa-bètafactor. Het gaat meer om het 'mooie' verhaal dan om de feitelijke juistheid.

Is het overnemen van zo'n Russische propaganda-tweet door de NRC als serieus bericht kwalijk? De auteurs van het artikel hebben daar een duidelijke mening over, die groot gedrukt in de tekst vermeld staat. Ik probeer hem hier op soortgelijke wijze te vermelden. Wat men de twitteraars verwijt, doet men als belangrijke Nederlandse krant zelf. Ik denk dat de betrokken Russen wel even getoast hebben op dit succesje.

------------------------------------------------------------------------------------

Wie een tweet deelt van een Russische trol,
is deel van de propagandamachine

------------------------------------------------------------------------------------



Aan de ene kant kampen we met instortende parkeergarages, aan de andere kant met artikelen waarin dingen vaak 'helemaal niet' en soms 'niet helemaal' kloppen. Beide verschijnselen hebben echter uiteindelijk vermoedelijk dezelfde oorzaak.





















Geen opmerkingen:

Een reactie posten