zaterdag 15 september 2018

Zeven manieren om bevooroordeeldheid open te breken



Bevooroordeeldheid of de alfa-bètafactor is de centrale variabele om discriminatie/agressie en fascisme te verklaren. We kunnen het inmiddels op meerdere manieren meten, maar wat is het precies? We willen het graag beter begrijpen, zodat we beter kunnen voorspellen wanneer het stijgt en hoe we het kunnen laten dalen.

Hier komen mijn zeven manieren. Vermoedelijk zijn er nog veel meer te vinden.

1. Uitgaan van de manier waarop bevooroordeeldheid normaal gemeten wordt. Die meetmethode bevat vermoedelijk veel informatie over bevooroordeeldheid.

2. Uitgaan van het soortenmodel. Het soortenmodel bevat de informatie die inmiddels via empirisch onderzoek verkregen is rond bevooroordeeldheid. (Bevooroordeeldheid wordt bepaald door twee aansturende variabelen: sociale dominantie en autoritarisme.)

3. Uitgaan van de experimenten van Asch. Asch heeft via zijn experimenten zichtbaar gemaakt hoe het omarmen van vooroordelen in zijn werk gaat.

4. Uitgaan van het verschil tussen alfa's en bèta's. Bevooroordeeldheid is de variabele die het verschil tussen alfa's en bèta's weergeeft.

5. Uitgaan van concrete voorbeelden van discriminatie/agressie.

6. Uitgaan van het 'vreemde' resultaat dat de IAT (Implicit Association Test) niet valide is om vooroordelen te meten.

7. Uitgaan van het onderscheid tussen systeem-1 en systeem-2 denken zoals door Daniel Kahneman beschreven is.





















Geen opmerkingen:

Een reactie posten