zaterdag 10 december 2022

Nepnieuws is overal: een simpel voorbeeld

 

Via Google News word ik vanavond geattendeerd op de volgende titel van RTL-nieuws:

'In Eelde eerste lokale ijsdag van het jaar gemeten'.

Het bericht is hier te vinden: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5352359/eerste-lokale-ijsdag-koud-eelde.

 

Het bericht meldt: 

'In het Drentse dorp Eelde bleef de temperatuur vrijdag [9/12/2022] de gehele dag onder de nul, waarmee de eerste lokale ijsdag van de winter een feit is. Het scheelde niet veel: de maximumtemperatuur was -0,2 graden, de minimumtemperatuur -6,5.'
 

 

Ik heb inmiddels enige ervaring met dit soort berichten, dus voor de aardigheid check ik het even. Dat kan op Weerstation Eelde. (Hier: http://www.weerstation-eelde.nl/main.html.) En dan kijken bij 'dag' of 'week'. Dat levert je onder andere een grafiek op van de gemeten temperatuur die dag of die week.

 




In de grafiek zie je dat het vrijdag inderdaad onder de nul graden bleef, hoewel maar net, maar dat de minimumtemperatuur boven de -4 bleef. De gerapporteerde minimumtemperatuur van -6,5 klopt dus van geen kant.


Waarom liegen over zo iets simpels als de minimumtemperatuur? De journalisten die dit soort berichtjes schrijven, willen graag kliks. Dat genereert kijken naar de omringende advertenties en dat wordt door Google weer betaald. 

Het verdienmodel is dus niet de waarheid getrouw rapporteren, maar iets schrijven dat zo veel mogelijk clicks oplevert. Een paar graden van de waargenomen minimumtemperatuur aftrekken, levert dan een stuk meer kliks op. Simpel toch?

Maar wel een principe dat verreikende consequenties heeft. Mensen rapporteren vaak niet, wat ze hebben waargenomen en meegemaakt, maar wat hun publiek graag wil horen. Dat was wat Hitler deed, een belangrijke minderheid van de Duitsers viel voor die mooie praatjes. Het uiteindelijke gevolg was een volledig verwoest Duitsland, 65 miljoen doden en de Holocaust. De ellende begint kortom met het geloof in babbelpraat. Het geloof in kroegverhalen.

 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten