zaterdag 31 december 2022

Een teken aan de wand: steeds meer jongeren bewapenen zich

 

Eerst in de Telegraaf en later ook nog op Nu.nl (https://www.nu.nl/binnenland/6244923/aantal-gearresteerde-jongeren-met-wapens-verviervoudigd-grote-zorgen-bij-politie.html) lees ik dat volgens cijfers van de politie het aantal jongeren dat gearresteerd wordt met een wapen in vier jaar tijd verviervoudigd is. Dat is nogal wat.

Wat betekent dat?

Het Nu.nl item vermeldt de mening van de politie:

'Als oorzaken voor het toenemende wapenbezit noemt de politie onder meer de toename van dreigen met geweld op sociale media en de verheerlijking van wapenbezit en geweld door zogenoemde drillraps. Ook zoekt de politie zelf vaker op sociale media naar signalen van wapenbezit.'
Verder vermeldt het artikel twee uitgelichte reacties van de ongeveer 1200 die reageerders inzonden. Uit de eerste haal ik dit:

'Dit is zeker een zorgelijke ontwikkeling. Deze ontwikkeling wordt mede mogelijk gemaakt door onder andere drugs, rappers en filmindustrie. Die laatste twee zetten een gangster neer als een soort held, die alles kan krijgen wat hij hebben wil en respect afdwingt met eventueel geweld/moord. Wat dat betreft zou er meer aandacht besteed moeten worden tegen het voeden van deze filosofie.'

De tweede luidt in haar volledigheid:

'Het is nodig om naar de oorzaken te kijken van overlastgevend gedrag en wetsovertreding bij jongeren, ook bij illegaal wapenbezit. Die aanpak helpt bij het bepalen van effectief preventief en repressief overheidsbeleid.Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) is een wetenschappelijk adviesbureau, dat vooral wordt betaald door de overheid. Het NJi adviseert op haar website welke specifieke trainingen en behandelingen effectief kunnen zijn bij probleemgedrag van kinderen en jongeren. Dat zorgwekkende gedrag kan o.a. bestaan uit: spijbelen, eetproblemen, roken, alcoholmisbruik, gokken, zelfbeschadiging, ongewenste intimiteiten, onveilige seks, vandalisme, intimidatie, criminaliteit, radicalisering en actieve deelname aan rellen.'

Verspil nooit een crisis, maar gebruik die om jezelf te profileren. Dat schijnt het idee achter de tweede reactie te zijn. Reclame die Nu.nl klakkeloos plaatst.

Maar wat me verder opvalt in die reclame, zijn de concrete oorzaken waarmee men aan komt zetten: 'spijbelen, eetproblemen, roken, alcoholmisbruik, gokken, zelfbeschadiging, ongewenste intimiteiten, onveilige seks, vandalisme, intimidatie, criminaliteit, radicalisering en actieve deelname aan rellen'.

Het gaat om een specifiek probleem, maar als we het NJi in de arm nemen, gaat het eigenlijk om alles dat maar enigszins mis kan zijn met de moderne jeugd. Schiet je met zo'n benadering op? Niet echt, maar het geeft natuurlijk wel een mogelijkheid om eindeloos subsidies te incasseren.

Wat betekent dat sterk toegenomen wapenbezit, afgaande op de politiecijfers? Mensen hebben maar twee gedragssystemen. De zaak is dus minder complex dan we misschien denken. Die cijfers suggereren heel duidelijk dat de samenleving en de cultuur in sneltreinvaart opschuift naar puur systeem 1 denken.

Alle mensen hebben een systeem 1 en alle mensen hebben dat ook nodig. Maar als systeem 2, waarmee we ooit interacteerden met de harde natuur, niet meer ontwikkeld wordt, dan worden mensen erger dan beesten. Want die beschikken nog best vrij vaak over een behoorlijk goed ontwikkeld systeem 2. Denk aan het onderzoek waarbij duiven vrijwel allemaal de beste oplossing vonden voor het driedeurenprobleem, maar eerstejaars wiskundestudenten niet.

Wat dat betekent als we steeds maar verder doorgaan in deze richting is heel simpel: oorlog, burgeroorlog, geweld, criminaliteit, corruptie, minder welvaart, meer discriminatie en meer armoede.

Het betekent ook, dat het Nederlandse onderwijssysteem (NOS volgens sommigen) niet functioneert. Mensen zouden door dat onderwijs goed moeten leren denken, d.w.z. een goed ontwikkeld systeem 2 aangeleerd krijgen. Helaas lijkt het daar in de verste verte niet op.

Kortom, als we zo doorgaan breekt hier strak de pleuris uit.

De politiek is ondertussen druk met het maken van excuses voor het slavernijverleden en druk met het slopen van het Nederlandse leger (zie de NRC van 31/12/2022), terwijl in Europa een heftige oorlog woedt en Poetin zodra hij zijn doel daar bereikt heeft, daar echt niet zal stoppen.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten