zaterdag 7 december 2019

Autisme en wiskunde


Bestaan er inderdaad rechtstreekse aanwijzingen dat bèta's hoog scoren op autisme (gemeten met de AQ)? Baron-Cohen vermeldt in een artikel uit 2001 dat hij samen met anderen schreef (titel: The Autism-Spectrum Quotient (AQ): Evidence from Asperger Syndrome/High-Functioning Autism, Males and Females, Scientists and Mathematicians) dat 16 mensen die deelnamen aan de Wiskunde Olympiade gemiddeld 25 scoorden op de AQ.

In dit artikel blijkt ook dat de standaarddeviatie van de AQ niet 3 is, zoals Baron-Cohen in zijn boek, Autism and Asperger Syndrome (The Facts), ten onrechte vermeldt, maar 6.3. Een punt dat ik in een voorgaande blogpost al veronderstelde op grond van de frequentieverdelingen.

Deze 16 wiskundig begaafde geesten scoren daarmee volgens de AQ 1.3 standaarddeviatie boven het gemiddelde. Een groot verschil dus.

In dit onderzoek presenteert Baron-Cohen ook de uitkomsten voor studenten van verschillende studierichtingen. De studenten die het laagst op de AQ scoren, zijn afkomstig van biologie en geneeskunde. De 31 biologen scoren gemiddeld 14.9. De 69 toekomstige artsen scoren gemiddeld 15.4. Ze scoren daarmee onder het gemiddelde van de groep die de populatie moet weerspiegelen. Deze laatste groep scoorde 16.4.

De 85 wiskunde-studenten scoorden 21.5, de 23 informatica-studenten scoorden 21,1. Tussen de in dit opzicht meest extreme studierichtingen vinden we dus een verschil van ongeveer 1 standaarddeviatie. Dat geldt als een groot verschil.

Biologen zijn daarbij het minst autistisch, wiskundigen het meest. (In dit deelonderzoek kwamen geen studenten van letteren en de sociale wetenschappen voor.)

In het onderzoek naar de Zweedse AQ werd een verschil van 1.3 standaarddeviatie gevonden tussen autisten en niet-autisten. Maar mensen die meededen aan de Wiskunde Olympiade weken precies evenveel af van het populatiegemiddelde. Kennelijk maakt het in dit opzicht dus weinig verschil of je het hebt over 'autisten' of over 'wiskundig zeer begaafden'.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten