woensdag 1 februari 2023

Wat zijn rechtse autoritaristen? De robot-soldaat is al heel lang een feit

 

Laatst bijgewerkt: 1/2/2023 om 23.10 

In de titel hierboven heb ik het over rechtse autoritaristen. Ik bedoel daarmee volgelingen/gelovigen, mensen die hoog scoren op de RWA-schaal ('RWA' staat voor Right Wing Authoritarianism).

Bestaan er ook linkse autoritaristen?  Voor zover ik weet niet. Mijn kennis daarover baseer ik vooral op wat Bob Altemeyer beweert in The Authoritarians. Een enkele keer kom je wel een opgewonden verhaal tegen van iemand die beweert, dat er ook linkse authoritarians bestaan, maar de evidentie die daarvoor gepresenteerd werd, vond ik nooit overtuigend.

Waarom bestaan er geen linkse autoritaristen? Linkse mensen zouden per definitie voor de waarden 'vrijheid, gelijkheid en broederschap' moeten zijn. Maar als je voor vrijheid bent, ben je niet iemand die slaafs een leider wil volgen en dolgraag voor hem agressie wil plegen tegenover minderheden.

We hebben het dus over (rechtse) autoritaristen. In gewone mensentaal: volgelingen/gelovigen. Volgelingen/gelovigen hebben veel eigenschappen, maar Altemeyer heeft indertijd drie eigenschappen gebruikt om het begrip operationeel te definiëren.

Die drie eigenschappen zijn typerend voor volgelingen/gelovigen. Dat ze gebruikt konden worden voor de RWA-schaal kwam doordat ze sterk samenhingen. Een persoon die op een van de drie eigenschappen hoog scoorde, scoorde vrijwel altijd ook hoog op de twee andere eigenschappen.

Die drie eigenschappen zijn eigenlijk ook wel behoorlijk bijzonder, als je erover nadenkt. De drie eigenschappen zijn:

1. onderworpen/slaafs;

2. agressief, speciaal na toestemming van hogerhand;

3. 'conventionalisme'.

 

Dat waren (min of meer) mijn woorden. Hoe omschrijft Altemeyer deze eigenschappen in The Authoritarians? Zo:

"1. a high degree of submission to the established, legitimate authorities in
their society;
2. high levels of aggression in the name of their authorities;
3. a high level of conventionalism."

 

Het gaat dus, als je het bondig stelt, inderdaad om slaafse, agressieve mensen. Maar wat houdt die derde eigenschap precies in?

Volgens de Collins Dictionary (online) betekent 'conventionalism':

  "advocacy of or conformity to that which is established".

 Als we dat inkorten, krijgen we:

"conformity to that which is established".

Het gaat dus om het zich enthousiast en gedreven conformeren aan de bestaande (groeps)normen. Iedereen draagt hier een jasje, dus dan doe ik dat natuurlijk ook. Iedereen gaat ieder jaar op vakantie, dus dan doe ik dat ook. Iedereen draagt hier grijze sokken, dus dan doe ik dat ook. Je probeert als het ware optimaal in de groep te passen. Niet opvallen, niet afwijken, maar volledig opgaan in de groep.


Hoe moet je het voorgaande samenvatten? Bij autoritaristen (volgelingen/gelovigen) gaat om drie eigenschappen, die hen definiëren:

1. onderworpen, slaafs, volgzaam;

2. agressief (als een meerdere daartoe oproept of toestemming voor geeft);

3. perfect in de groep willen passen.

Autoritaristen (volgelingen/gelovigen) zijn kortom de ideale volgzame, agressieve robot-soldaten van de strongman.

Mensen geloven dat de robot-soldaat iets is van de toekomst. De werkelijkheid is dat de echte robot-soldaat al duizenden jaren bestaat.

 

 

 

 




 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten