zondag 9 april 2023

Door gevaarlijke gekken omgringd. 16. Een mislukte inhaalpoging: één dode, twee gewonden!

 

Het bericht is afkomstig van Nu.nl (https://www.nu.nl/binnenland/6258739/dode-en-twee-gewonden-door-ongeluk-met-drie-autos-bij-gelderse-vuren.html).

Wat gebeurde er precies? Een mannelijke bestuurder (afgaande op het bericht) probeert rijdend in noordelijke richting op de N848 een voor hem rijdende auto in te halen. Locatie: Vuren in Gelderland op de N848, ter hoogte van de Nieuweweg.

Van de andere kant komt een tegenligger. Om die te ontwijken gaat de man weer naar rechts, daarbij de auto die hij nog niet volledig gepasseerd is, rakend. Met zijn achterkant geeft hij de voorkant van de bijna gepasseerde auto een stevige zet naar rechts. (Een tactiek die de politie soms bewust inzet om een vluchtende automobilist tot stoppen te brengen.)

Door die plotselinge stoot naar rechts maakt de bijna gepasseerde auto een plotselinge draai naar rechts en komt scheef op de weg te staan. De auto heeft nog steeds vaart, de snelheid is behoorlijk. De berm naar rechts ter plaatse is smal en helt behoorlijk. De auto schiet de berm af, de sloot in en wordt door de tegenoverliggende oever bruusk tot stilstand gebracht. De chauffeur overleeft het niet, de vermoedelijk naast hem zittende vrouw wordt gewond naar het ziekenhuis vervoerd.

De inhalende auto is echter nog steeds te laat naar rechts gegaan en raakt daardoor ook nog de tegenligger aan de linker voorkant. Gelukkig is dit niet volledig frontaal, beide auto's lopen wel stevige schade op, maar botsen niet frontaal.

Wat ging er allemaal mis? Allereerst maakte de inhalende chauffeur natuurlijk de fatale eerste fout. De N848 is een smalle tweebaansweg. De strepen op de weg geven aan, dat je eventueel mag inhalen, maar liever niet. In dit geval ging de chauffeur wel inhalen en deed hij dat, terwijl een tegenligger niet al te ver af was.

Dat kan alleen als de chauffeur te optimistisch is bij het inschatten van de benodigde afstand. Hij had kennelijk geen idee, hoeveel afstand hij werkelijk nodig had. Hij wilde graag inhalen en schatte de afstand daarom te optimistisch in.

Maar de werkelijkheid te optimistisch inschatten, is een typische fout van (rechtse) autoritaristen. Ze zien de harde werkelijkheid niet en geloven, dat hun denken de werkelijkheid is en vormt. Ze brullen om melk (of denken aan melk) en dan komt er tenslotte ook wel melk, dat idee. Men is niet gewend taal descriptief te gebruiken, maar gebruikt die voortdurend sociaal, om te krijgen wat men wil hebben.

In dit geval, was dat niet het enige dat misging. De bestuurder, die ingehaald werd, had moeten zien dat hij ingehaald werd, terwijl er geen ruimte was. Wat doe je in zo'n geval? Je ziet aankomen dat het misgaat. Je wilt daar niet het slachtoffer van worden. Wat je doet, is dus eerst afremmen, terwijl je tegelijkertijd de berm opzoekt. Want de normale situatie in zo'n geval is dat de inhalende auto nog op het laatste moment tussen de twee andere auto's door probeert te schieten.

De bestuurder van de gepasseerde auto was er echter in dit geval met zijn gedachten kennelijk even niet bij. Mogelijk zat hij druk te kwebbelen met de vrouw naast zich.

Dan is er ook nog de bestuurder van de tegemoetkomende auto. Die kan zien, dat het vermoedelijk mis zal gaan. Ook hij moet dus stevig afremmen en de berm opzoeken. In zijn geval is die berm op de N848 er ook. De berm aan die kant is mooi vlak, daarna komt het fietspad met weer een stuk berm (laten de foto's van Google Maps zien).

Wat we hier dus hebben, zijn drie mensen die kennelijk druk bezig waren met totaal andere zaken dan serieus autorijden. Vaak gaat dat goed, niet altijd.

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten