maandag 3 april 2023

Een Russische fascist met een grootse droom, kwam om

 

Volgens het bericht op Nu.nl (https://www.nu.nl/buitenland/6257902/bekende-russische-militaire-blogger-komt-om-bij-explosie-in-sint-petersburg.html) had de 'militaire' blogger (Vladlen Tatarski) een grote aanhang (meer dan 560.000 volgers op Telegram) en stond hij volledig achter de inval in Oekraïne. Bij een aanslag in Sint Petersburg (door wie?) kwam hij om.

 Wat me echter opvalt aan het bericht, is het einde. Dat laat ik hier volgen. De uitspraak van deze blogger waar het me om gaat, heb ik vet gemaakt.

'Tatarski was in september aanwezig bij een ceremonie in het Kremlin. Daar werd de annexatie door Rusland van vier deels bezette regio's in Oekraïne afgekondigd. "We zullen iedereen verslaan, we zullen iedereen doden", zei hij toen. "Alles zal zijn zoals we het willen."'

Die uitspraak is kort en simpel, maar laat duidelijk zien dat we hier met een fascist te maken hebben. Aan de ene kant die tomeloze agressie: we zullen iedereen verslaan, we zullen iedereen doden.

En dan nog die laatste opmerking: alles zal zijn, zoals we het willen. Het denken vanuit de eigen wensen, gevoelens, meningen, opvattingen. Kortom, het denken vanuit geloof. Wat we willen, zo zal het zijn.

Fascisme meten we met bevooroordeeldheid. Aan de ene kant is dat de maat voor discriminatie, agressie, geweld en oorlog. Denk aan: we zullen hen doden!

Aan de andere kant is bevooroordeeldheid ook de variabele die aangeeft, hoe we denken. Denken we van binnen naar buiten, zoals hier. Dat is wat we willen, dat zullen we krijgen. Of denken we juist van buiten naar binnen. Zoals Einstein deed en zoals Edith Eger propageert. 

Zien we de harde realiteit als hoogste autoriteit of zien we ons eigen geloof als heilig? Voor Tatarski is er geen twijfel. Dat is wat wel willen, dat zullen we bereiken, wat de kosten aan levens ook mogen zijn.

Adolf Hitler droomde van een Groot Duitsland onder zijn geweldige leiding. Op 30 januari 1933 werd hij rijkskanselier. Op 30 april 1945 pleegde hij zelfmoord en was Duitsland zo goed als overwonnen. Van een Groot Duitsland was geen sprake meer, wat restte van het ooit grote Duitsland was vooral een grote puinhoop.

Kennelijk leiden grootse dromen niet altijd tot de gewenste uitkomst. 













Geen opmerkingen:

Een reactie posten