woensdag 19 april 2023

Door gevaarlijke gekken omringd. 19. Massa-schietpartijen bestrijden door meer wapens

 

Schietpartijen waarbij een hele reeks slachtoffers vallen, zijn in de VS schering en inslag. Vaak gaat het om volwassenen, soms om kinderen en soms om zowel volwassenen als kinderen, die het slachtoffer worden.

Op de site van de BBC kom ik een korte clip tegen, die uitlegt hoe een groot deel van de Amerikaanse bevolking dit geweldsprobleem wil oplossen (https://www.bbc.com/news/av/world-us-canada-65307261).

De eenvoudigste manier om die schietpartijen te verminderen en te bemoeilijken, is natuurlijk te zorgen dat wapens lastiger te bemachtigen zijn. Iemand die gewelddadig wordt, richt met een mes of met zijn bloten handen doorgaans veel minder ellende aan.

De mensen die op Trump stemden, de Amerikaanse Rupublikeinen van vandaag de dag, zien dat echter overwegend totaal anders. Er moeten niet minder wapens komen, maar juist meer. Onderwijzers moeten bewapend worden. Burgers moeten beter bewapend worden. Want het probleem is, in hun opinie, niet dat er in de VS akelig veel vuurwapens in omloop zijn. Het probleem is dat sommige mensen niet deugen. Er lopen te veel misdadigers los rond, waardoor het mis gaat.

Wie het verhaal rationeel probeert te bekijken, ziet dat het verhaal niet erg klopt. Men gelooft als het ware in wapens en geweld en laat zich dat ''mooie' en heerlijke niet afpakken, omdat er het hele jaar door veel slachtoffers vallen.

Hoe is het dan mogelijk dat veel Rupublikeinen en Trump-stemmers dat verhaal toch geloven? Bevooroordeeldheid is de variabele die behoorlijk nauwkeurig voorspelt of men op Trump stemde. Bevooroordeelde mensen geloven niet in harde feiten, die vinden ze totaal irrelevant, maar in wat de groep en de leiders van de groep beweren.

Wat men dus produceert aan taal, is niet bedoeld de harde werkelijkheid te beschrijven, maar is bedoeld goed ontvangen te worden door andere leden van de groep. Men ziet als werkelijkheid, dat wat men graag wil horen. Dat, wat men wil geloven.

De nazi's geloofden graag dat de Joden de oorzaak van alle ellende in de wereld waren en accepteerden dat geloof als: zo is het, en niet anders. Dat was hun waarheid.

De consequentie van die waarheid was zes miljoen vermoorde Joden. En grote aantallen andere slachtoffers, die door de nazi's beschouwd werden als 'minderwaardig'.

Als je het dus technisch bekijkt, gaat het om bevooroordeeldheid. Mensen geloven, wat door hun leiders verteld wordt. Mensen zijn enthousiast voor de strongman, omdat die ze gouden bergen belooft. Volg hem en het zal allemaal goed komen, krijgen ze te horen.

Maar je zou dus ook kunnen zeggen, eigenlijk gaat het om een massa-psychose. Een hele groep mensen is volledig de weg kwijt. Gelooft in onzinnige verhalen. En volgt zonder na te denken de Grote Leider op zijn weg naar de Overwinning, die in werkelijkheid vaak eindigt in de totale ondergang.



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten