donderdag 20 april 2023

Twijfels over Trouw

 

Laatst bijgewerkt: 4/5/2023 om 12:25

 

Trouw pakt vandaag (20/4/2023) groot uit over de populaire rechtse roeptoeter Jordan Peterson. Het artikel is vijf pagina's lang en getiteld: Twijfelzaaier, ultra-conservatieve Jordan Peterson ageert nu tegen klimaatbeleid.

Ik heb me ooit even verdiept in Jordan Peterson. Ik zocht een van zijn teksten, selecteerde een stukje en las wat beter. Je ziet dan dat het slechts geroeptoeter is, zonder feitelijke onderbouwing. Peterson is voortdurend bezig interessant over te komen met diepzinnige opmerkingen. Het bijzondere van de man is dat hij dat kennelijk voor een heel leger van nitwits inderdaad prima kan. Hij beweert diepzinnig klinkende onzin, maar doordat zijn toehoorders voortdurend hun verstand (systeem 2) niet gebruiken, hebben ze dat niet door.

Kranten hebben tegenwoordig doorgaans geen belangstelling voor harde feiten. Die vinden ze maar lastig. Daar hebben ze geen kostbare ruimte voor beschikbaar.

Maar Trouw heeft dus wel vijf pagina's beschikbaar om een gigantisch leeghoofd te promoten. Adolf Hitler had nooit aan de macht kunnen komen als een groot deel van de Duitse media niet volledig voor hem in katzwijm had gelegen. Hitler is dood, maar Trouw is ondertussen helemaal weg van iemand die in feite preies hetzelfde spelletje speelt.

Kun je die term 'katzwijm' in dit verband wel zo gebruiken, vroeg ik me af. De term komt uit de zeilvaart. Als je in 'katzwijm' ligt, valt de wind volledig weg. Je komt stil te liggen. Je bent als het ware volledig verlamd.

Op internet vind ik deze zin, die goed illustreert wat het idee is:

"Ze bewoog dierlijk sensueel, liet woorden met een natuurlijke loomheid uit haar mond rollen en kon met één geloken blik een complete zaal in katzwijm laten vallen."

Je automatisch werkende systeem 1 werkt natuurlijk door op zo'n moment, maar je rationele denken (systeem 2) ligt even helemaal stil, doordat je helemaal in beslag wordt genomen, door wat je hoort en ziet.

Dat was precies waar Hitler goed in was en Jordan Peterson nog steeds. Halvegaren bij de neus nemen, gevaarlijke gekken indoctrineren met 'mooie' verhalen, die ze graag willen horen en geloven.

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten