vrijdag 6 januari 2023

De werkelijkheid is tegenwoordig voor velen onvoorspelbaar

 

Het meest grappige bericht dat ik deze jaarwisseling las, ging over een 18-jarige vrouw. In haar hand had ze een aangestoken nitraatbom, maar ze was ondertussen zo druk met andere dingen, dat ze vergat die bom weg te gooien. Ze had geluk, het lijkt erop dat ze haar hand kan houden.

Waarom doe je zoiets? Ze had kennelijk geen idee waar ze precies mee bezig was.

 

Dit bericht werkte op mijn lachspieren, maar het is ook nogal triest. Als reactie bestelde ik het boek van W. F. Hermans: Door gevaarlijke gekken omringd. Hij zag kennelijk, wat ik ook vaak denk te zien. Mensen die niet precies weten, wat ze aan het doen zijn.


Op NOS.nl vond ik het volgende bericht (https://nos.nl/artikel/2458512-plastisch-chirurg-amputeerde-op-oudjaarsavond-hand-van-11-jarige-waar-zijn-we-mee-bezig). Ik geef alleen het begin:

 

'Plastisch chirurg amputeerde op Oudjaarsavond hand van 11-jarige: "Waar zijn we mee bezig?"

Terwijl op Oudejaarsavond om klokslag 00.00 uur de ene na de andere vuurpijl de lucht in schoot en iedereen elkaar vrolijk een gelukkig nieuwjaar wenste, stond plastisch chirurg Emma Paes met haar team druk te opereren in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.Voorovergebogen over de hand van een 11-jarige jongetje konden de artsen niets anders dan concluderen dat een amputatie onvermijdelijk was. Niet veel later werd besloten dat zijn rechteroog vanwege uitgebreid letsel ook verwijderd moest worden.'


Het AD bracht op 3/1/2023 het volgende bericht (https://www.nu.nl/uit-andere-media/6245462/vader-van-mortiergranaatslachtoffer-14-uit-hengelo-vol-berouw.html):

 

'Vader van mortiergranaatslachtoffer (14) uit Hengelo vol berouw

De veertienjarige Hengelose jongen die op Oudejaarsdag zijn oog kwijtraakte bij een explosie van een mortiergranaat is nog steeds niet aanspreekbaar. Dat zegt zijn vader, die erbij was toen de bom ontplofte. De man kocht de illegale shell zelf, op straat. "Ik had daar moeten liggen."

Met een grote klapper. Zo zouden de 48-jarige Hengeloër en zijn zoon het jaar 2022 uitgaan. Maar die ene grote knal op Oudejaarsdag werd een drama. De shell ontplofte bijna in het gezicht van de veertienjarige jongen. "Hij had geen schijn van kans om te reageren", zegt de vader, die wel zijn verhaal wil doen maar niet wil dat zijn naam bekend wordt.

De zware mortierbom lag al maanden in de woning in de Hengelose Sterrenbuurt. Op Oudejaarsdag wilden vader en zoon de bom afsteken. "Het was 's middags rond vijf uur, het begon net te schemeren."

Eigenlijk had de vader de shell zelf willen aansteken. "Ik had daar moeten liggen", zegt hij over zijn zoon, die nu zwaargewond in het ziekenhuis ligt. "Maar mijn zoon wilde het graag doen. Ik heb hem nog gezegd hoe hij het moest aanpakken." Maar onmiddellijk na het aansteken van de lont ontplofte het zware vuurwerk.

Op het moment van de klap waren er geen andere mensen in de buurt, zegt de Hengeloër. "We deden het op een pleintje waar het op dat moment helemaal vrij was. Er stonden ook geen auto's. Ik dacht: hier kan het mooi, het is veilig."

De jongen raakte door de klap zwaargewond. Naast het feit dat hij bij de explosie een oog kwijtraakte is ook zijn neus gebroken. Verder heeft hij bij de klap een schedelbasisfractuur opgelopen. Ook het ooglid van het andere oog is bij de klap beschadigd geraakt. "Aan dat ooglid is hij inmiddels geopereerd, zodat hij z'n oog weer open en dicht kan doen. Dat moet nu genezen", zegt de vader.

Het slachtoffer is zaterdag meteen overgebracht naar het ziekenhuis in Enschede. Inmiddels ligt hij in het ziekenhuis in Nijmegen, dat specialisten heeft op het gebied van oogheelkunde. De vader heeft maandag rond het middaguur nog geen contact gehad met zijn zoon. "Hij is nog niet aanspreekbaar."

De vader erkent dat het om illegaal vuurwerk ging. "Ik dacht dat er een vertragingslont aan zat. Maar dat was het niet, het was een snellont. Aansteken… en direct boem. Er moet bij zo'n shell blijkbaar nog een langzame lont worden bevestigd aan die snellont. Ik dacht dat dat al geregeld was. De snellont was wel 60 centimeter lang, maar binnen een à twee seconden was ie weg."

Toen hij de gevolgen van de klap zag, zakte de grond naar zijn eigen zeggen onder z'n voeten weg. "Het ging zo snel. Je kunt amper reageren. Binnen enkele minuten waren de hulpdiensten er, gelukkig." De Hengeloër zoekt deze maandag naar woorden om zijn gevoel te omschrijven, laat veel stiltes vallen. Dan: "Dit is het allemaal niet waard geweest."

Na het ongeval ging uiteraard eerst alle aandacht uit naar de zorg voor zijn zoon. Maar de politie wil uiteraard ook weten waar de shell is gekocht. "Ik had hem al enkele maanden in huis liggen. Ik heb gereageerd op iemand die de shell op Facebook aanbood. Ik heb het vuurwerk opgehaald in Enschede. De verkoper gaf aan: kom maar daar en daar, dan zien we elkaar wel, hij kwam aanrijden op een scootertje. Ik had geen naam of niks..."

De vader zag er aanvankelijk geen gevaar in, zegt hij. "Ik dacht: waarom niet? Ik heb er maar eentje gekocht. Je mag tegenwoordig bijna niks meer met vuurwerk." Volgens de Hengeloër was het de eerste keer dat hij illegaal vuurwerk kocht. "Dan doe je een keer iets dat niet mag en dan gebeurt dit... Bij ons in de buurt wordt wel vaker van dat spul afgestoken. Ik heb er 20 euro voor betaald."'


Maar het is niet alleen vuurwerk, waarbij je je afvraagt of men wel helemaal weet waar men mee bezig is.

 

Het AD berichtte op 2/12/2022 over de Mandelabrug die per direct moet worden afgebroken wegens fouten in de berekeningen bij de bouw (https://www.ad.nl/zoetermeer/mandelabrug-over-a12-per-direct-afgesloten-wegens-gevaarlijke-scheuren-station-zoetermeer-dicht~ab572db4/).

 

Mandelabrug over A12 per direct afgesloten wegens gevaarlijke scheuren, station Zoetermeer dicht

De Mandelabrug, de karakteristieke glazen brug over de A12, is niet veilig en gaat daarom per direct dicht. De brug is sinds vrijdagavond 20.00 uur niet meer te gebruiken. Station Zoetermeer is daardoor ook gesloten.

De plotselinge sluiting heeft alles te maken met de eerdere ontdekking van scheurtjes in betonnen liggers, ouderdomsverschijnselen van de dertig jaar oude brug. Toen zei eigenaar gemeente Zoetermeer dat er geen gevaar was maar dat er wel onderzoek zou volgen. De brug kreeg meetapparatuur om problemen te registeren. Enkele gespecialiseerde adviesbureaus keken ondertussen nog eens goed naar de scheurvorming én pakten de originele constructieberekeningen erbij van de bouw in 1989. Daarvoor zijn letterlijk dozen vol papieren uit het archief gehaald.
Een van de verbindingen waar een ligger op een staander rust, waar meetapparatuur op is aangesloten. De brug werd sinds begin dit jaar gemonitord.
Een van de verbindingen waar een ligger op een staander rust, waar meetapparatuur op is aangesloten. De brug werd sinds begin dit jaar gemonitord. © AD

Na het doorrekenen van die gegevens gingen alle alarmbellen af: de Mandelabrug is helemaal niet veilig, concluderen de experts. ,,Bij de constructieberekeningen zijn fouten gemaakt. De brug is veel te zwaar voor de ondersteuning. Dit is heel slecht nieuws’’, reageert wethouder Marijke van der Meer (openbare ruimte).


 

De Telegraaf meldt op 21/12/2022 een bericht over de Prinses Margriettunnel (https://www.telegraaf.nl/nieuws/1553707819/ruim-2000-grote-zandzakken-in-a7-tunnel-niet-genoeg-nog-7500-extra-nodig).

 De vloer van de tunnel is omhoog gekomen. In eerste instantie heeft men de schade proberen te beperken door 2000 super grote zandzakken te plaatsen. Helaas blijkt dat niet voldoende, men gaat nog eens 7500 bij plaatsen.

Het gaat me niet om het plaatsen van die zandzakken, maar om het gegeven dat in een nog vrij nieuwe tunnel de onderkant opeens omhoog komt. Kennelijk is er bij de bouw nogal geknoeid. Of het ontwerp deugde niet, of de uitvoering. Voor die conclusie hoef je geen helderziende te zijn.

 

 

Hermans dacht dat hij door gevaarlijke gekken omringd werd. Ik denk dat hij in essentie gelijk had, maar met die omschrijving komen we niet echt veel verder.

Wat we om ons heen zien, zijn mensen met een hoog ontwikkeld systeem 1. Ze kunnen babbelen als Brugman. Maar doordat ze opgegroeid zijn in een rijke omgeving waarin geen harde eisen aan hen werden gesteld, is hun systeem 2 denken nooit ontwikkeld.

Ze hebben een brandende nitraatbom in de hand, maar begrijpen niet, dat die bom niet begrijpt, dat hij even moet wachten met ontploffen. Domme bom! Inderdaad, maar helaas, zo werken nitraatbommen nu eenmaal.

Een vader koopt voor veel geld een mortiergranaat, maar weet in de verste verte niet wat dat precies is. Dat zo'n ding behoort te worden afgeschoten uit een mortierbuis heeft hij nog nooit gehoord.  Nee, een stevige knal lijkt hem heel gaaf en heel lollig. Daar moet je niet al te moeilijk over doen.

Dan hebben we een prachtige en veel bejubelde Mandelabrug. Helaas blijken de sterkteberekeningen gebakken lucht.

Tenslotte is er een recent gebouwde tunnel waarin het wegdek opeens de lucht inschiet. Maar geloof me, de natuur is heel wetmatig, de natuurwetten zijn niet opeens gewijzigd.

Wat er veranderd is, zijn de mensen. Moderne mensen geloven dat je het met de natuur wel op een akkoordje kunt gooien. Even kletsen en dan begrijpt die natuur wel wat de bedoeling is.

Wat we zien, zijn problemen met systeem 2 denken. We kunnen vandaag de dag prima babbelen, maar we hebben een probleem met koel, gericht, rationeel denken. We begrijpen niet langer dat opinies iets totaal anders zijn dan harde feiten. We geloven dat we het met de natuur op een akkoordje kunnen gooien, maar de Natuur trekt zich van onze wensen en gebabbel niets aan.

 

 

 


 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten