donderdag 19 januari 2023

Zelfs het weerbericht klopt niet meer

 

Op Nu.nl zie ik vandaag (19/1/2023 om 9.32) het weerbericht staan. Omdat ik nog wel eens wandel en sup heb ik geleerd dat onjuistheden in zo'n bericht, als je dat klakkeloos gelooft, grote problemen kunnen veroorzaken.

Sinds de keer dat het voor mij op een haar na volledig mis ging, heb ik daarom een abonnement op Windy.com. Je beschikt dan over dezelfde medium range voorspellingen die ook het KNMI voor zijn verwachtingen hanteert, zoals onder andere de ECMWF-voorspelling. (ECMWF staat voor European Centre for Medium-Range Weather Forecasts.)

Nu.nl beweert dit:

'Vooral in het noordelijk kustgebied trekt de wind behoorlijk aan en wordt het krachtig tot stormachtig, met windkracht 6 tot 8. Er is kans op zware windstoten van rond de 90 kilometer per uur.'
De voorspelling van het ECMWF (doorgaans beste die er is) levert de hoogste windstoten op bij Marrum, in het noord-oosten van Friesland, met windstoten van 50 km/uur om 10.00 uur. Dus bepaald geen 90 km/uur.

Maakt dat uit? Behoorlijk. Een windstoot van 90 km/uur heeft meer dan 3 maal zoveel kinetische energie als een van 50 km/uur (om precies te zijn: 3,24 keer zoveel). De kracht die de wind uitoefent, neemt toe met het kwadraat van de snelheid.

In dit geval geeft Nu.nl dus ten onrechte aan dat er stevige windstoten te verwachten vallen. Dat is natuurlijk minder ernstig dan het omgekeerde geval.

Hoe kan zulke misleidende berichtgeving ontstaan? Nu.nl gebruikt vaak niet de informatie van het KNMI maar van communicatiebureau's die kant en klare stukjes produceren. Die bureau's hebben standaard als verdienmodel dat hoe meer kliks een stukje oplevert (des te meer reclame wordt gezien), des te beter. De focus ligt dus niet op juistheid, maar op het aantal kliks die het bericht oplevert.

 

 

 

 

 

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten