donderdag 5 januari 2023

Wie valt voor de strongman, is 'fascist'!

 

Laatst bijgewerkt: 8/1/2023 om 1.00

 

Trouw lijkt vandaag (5/1/2023) in de greep van de filosoof en rechtse schrijver Michel Houellebecq te zijn. Eerst besteedt Sylvain Ephimenco zijn column aan dit figuur. Daarna volgt in de Verdieping nog een artikel van een pagina lang over de vraag of de man nu kunstenaar is of toch racist?

De strekking van dat laatste artikel is dat het vooral een groot schrijver/kunstenaar is, en tja die hebben nu eenmaal een bepaalde vrijheid nodig. En misschien is de man toch ook wel een beetje een racist. Hij is beide tegelijk.

De column van Ephimenco is meer uitgesproken. We mogen Houellebecq geen 'fascist' noemen. Want dan zouden we ons schuldig maken aan 'wokisme' en dat willen we natuurlijk niet.

Wat is 'wokisme'? Dat is dat alles en iedereen die een andere mening heeft dan degene die beschuldigt,  wordt gelabeld als 'extreemrechts'.

Hmmm. Dat betekent dus dat je niemand meer 'extreemrechts' mag noemen of 'fascist' want zodra je dat doet, maak je je schuldig aan 'wokisme'. Met andere woorden: fascisten bestaan niet langer. Nou ja, ze bestaan misschien nog wel, maar je mag ze ze niet langer 'fascist' noemen.

Het doet me denken aan de oorlog in Oekraïne, die er onmiskenbaar wel is, maar die van Poetin geen 'oorlog' genoemd worden. Het is slechts een speciale militaire operatie om Oekraïne te bevrijden van 'fascisten', vindt hij.

Ik weet eigenlijk niet zoveel van Houellebecq. Wat me bijstaat is dat het geen fris figuur is. Maar gelukkig helpt de column me verder. De man heeft ooit beweerd: 'Trump is de beste president die ik ooit heb gezien'.

Maar wacht even, dan ben je dus fascist. Mensen die achter de strongman aanlopen, zijn 'fascist'. Of je dat nu leuk vindt of niet. De (operationele) definitie van 'fascist' is: iedereen die achter de strongman aanloopt.

Waarom is dat zo? In het empirische onderzoek naar fascisme zoals dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in de VS begon, wilde men fascisme meetbaar maken. Maar wat is precies een 'fascist'?

Wel, daar bedoelde men de mensen mee in Duitsland, die Hitler aan de macht hadden geholpen. De belangrijke minderheid van Duitsers die op Hitler gestemd hadden, voordat hij aan de macht kwam.

Die mensen kon men natuurlijk niet goed ondervragen vanuit de VS, maar de onderzoekers realiseerden zich dat het om een algemeen iets ging. Je had overal fascisten, je had overal mensen die de strongman zouden steunen, zodra ze zijn roep zouden horen.

De (operationele) definitie voor fascist is dus: een ieder die achter de strongman aanloopt of de strongman op andere wijze steunt.






 


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten