zondag 22 januari 2023

Hoe komt het, dat de IAT niet werkt? Bij discriminatie gaat het om expliciete vooroordelen

 

Hoe komt het, dat de IAT (Implicit Association Test) niet werkt? Waarom meet die test niet de geneigdheid tot discrimineren bij mensen?

Stel je bent opgegroeid in een omgeving met louter blanke mensen. Dan belt er opeens iemand aan en staat er een gitzwart iemand voor je deur. Dat verwacht je niet, dat is vreemd, dat heb je nog nooit meegemaakt, je wist niet eens dat dat soort mensen bestond.

In die omstandigheden zal je automatisch werkende emotionele systeem 1 reageren. Dit is vreemd, dit is ook wel een beetje eng, klopt dit wel allemaal?

Maar is dat discriminatie? Of is het een normale reactie op een onbekende situatie?

 

Wat wij in werkelijkheid weten over discriminatie is een totaal ander verhaal. Hitler droomt van een Groot-Duitsland met zichzelf als de Grote Leider. Maar Duitsland ligt in puin. Wie zijn schuld is dat? Waardoor heeft Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloren?

De Joden in Duitsland wijken op een of andere manier vaak wat af en ze doen het vaak opmerkelijk goed. Veel mensen voelen iets van jaloezie op de Joden die sociaal geslaagd zijn en rijk zijn geworden. De Joden zijn dus een ideale zondebok. Het komt allemaal door die rot Joden. Het is een verhaal dat veel Duitsers, maar lang niet allemaal, maar wat graag geloven.

Dankzij Hitler krijgen we in Duitsland dus twee groepen. De ene groep, een belangrijke minderheid, gelooft het verhaal van Hitler en denkt dat alles de schuld van die rot Joden moet zijn. De grootste groep, veel meer dan de helft, gelooft het verhaal van Hitler niet en denkt dat hij gevaarlijk is.

Aan die belangrijke minderheid van Duitsers die hem steunen, heeft Hitler echter genoeg. De grote meerderheid is onderling verdeeld en is het over van alles en nog wat oneens. Daardoor kan Hitler aan de macht komen. Daarna rekent hij snel af met iedereen die anders denkt. Hij wordt de Grote Leider, de onbetwiste dictator.

Bij discriminatie gaat het dus niet om onbewuste vooroordelen, maar om expliciete vooroordelen die uitgekraamd worden door mensen die zichzelf willen opwerpen als Grote Leider. De mensen die het verhaal van de Grote Leider klakkeloos geloven en overnemen, zijn de mensen die met zijn toestemming de minderheden gaan vervolgen. 

Maar je opwerpen als gelovige en volgeling van de Grote Leider kun je niet impliciet doen. Je kunt het niet stilletjes doen, je moet het luidkeels doen. De Grote Leider wil je zien marcheren, wil je zien groeten, wil je zien schreeuwen: Heil Hitler!

Bij discriminatie gaat het dus niet om impliciete vooroordelen, maar om expliciete vooroordelen. Wilde, op niets gebaseerde beweringen, waarvan de aanhangers van de strongman heilig overtuigd zijn.

Kunnen we die expliciete vooroordelen meten? Ja, dat kan al heel lang zonder veel problemen. Wanneer mensen een lijst krijgen met allerhande populaire uitspraken over minderheden en die moeten beoordelen, krijgen we een betrouwbare en valide score voor bevooroordeeldheid (generalized prejudice).

Betrouwbaar wil zeggen dat we bij een volgende afname een soortgelijke waarde vinden. Valide wil zeggen dat die score inderdaad aangeeft dat men de strongman wil volgen en bereid is (voor hem) geweld te gebruiken (jegens minderheden).

Bevooroordeeldheid is dus ook de maat voor agressie.






 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten