zondag 22 januari 2023

Waarom de Implicit Association Test (IAT) niet deugt!

 

Veel mensen die het over discriminatie hebben, denken dat de IAT (Implicit Association Test) een betrouwbare en valide maat is om de (onbewuste) neiging op bepaalde manieren te discrimineren, te meten en in kaart te brengen.

Wel, dat is IAT niet!

Waarom deugt de IAT niet?

Dat is hier te vinden: https://www.heritage.org/science-policy/report/the-implicit-association-test-flawed-science-tricks-americans-believing-they.

 
De belangrijkste conclusies van het hierboven gelinkte artikel:

"1. Proponents of the IAT have not shown that it unequivocally measures unconscious racism and have failed to rule out alternative explanations.
2. The IAT has not been shown to correlate with other established measures of prejudice and discrimination or to predict discriminatory behavior.
3. There are high rates of false positives and false negatives associated with the test. The IAT has not been shown to apply to real-world settings."

Korter geformuleerd: de IAT is niet betrouwbaar en niet valide.

Betrouwbaar wil zeggen dat de test bij een nieuwe afname op dezelfde personen ongeveer weer dezelfde resultaten oplevert.

Valide wil zeggen dat de test inderdaad meet, wat hij bedoeld is te meten. In dit geval dus imliciete (onbewuste) associaties waardoor men zou discrimineren. Je ziet iemand met een donkere huidskleur en weet dan automatisch en onbewust: oh, die deugt niet!

De IAT is dus niet betrouwbaar en het kleine stukje wel betrouwbare variantie dat ze bevat, blijkt vervolgens ook nog eens niets te zeggen over de geneigdheid te discrimineren.

Vergelijk het met een politieman die je snelheid meet met een kapot lasergun. Als zijn apparaat een getal oplevert dat vrijwel helemaal niets zegt over je werkelijke snelheid, kan hij beter opkrassen.

Maar als je heel goed kijkt, zie je dat zijn apparaat toch nog iets meet. Het getal dat het apparaat oplevert, blijkt niet volledig bepaald te worden door toeval. Helaas: het weinige dat het apparaat wel meet, blijkt niets met je snelheid te maken hebben. Het is bijvoorbeeld de kleur van je auto die gemeten wordt.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten