In de Telegraaf van vandaag (12/1/2023) lees ik op pagina T3 een artikel over het probleem van huurwoningen die door de verhuurder onvoldoende snel geïsoleerd worden. Als je weet hoe lastig en tijdrovend en kostbaar het isoleren van een bestaande woning kan zijn, dan kost het weinig moeite je te realiseren dat dat voor een verhuurder geen simpel iets is.
In de tijd dat wij onze woning nog huurden, ging onze zeer vermogende eigenaar enthousiast aan de slag. Hij realiseerde zich toen al, dat een goed geïsoleerde woning meer waard is, dan een slecht geïsoleerde. Het geld dat hij uitgaf, was dus goed besteed, dacht hij.
Wat ging hij doen? Beneden kregen we dubbel glas. Alle spouwmuren werden geïsoleerd door ze vol steenwol te spuiten. De vloer van de begane grond werd geïsoleerd met een dikke laag piepschuim in de kruipruimte. De cv-ketel werd vervangen door een hoog rendement ketel (HR-ketel). Verder bleken de woningen erg vochtig, doordat er onvoldoende geventileerd werd door de meeste huurders. Er kwam daarom in iedere woning mechanische ventilatie.
Hoe werkte dat uit? De buitenmuren op het westen begonnen na enkele jaren vocht door te slaan van de regen naar de binnenmuren. Die binnenmuren raakten dus vochtig en beschimmeld. Wat je ook deed en probeerde, dat euvel liet zich niet meer echt verhelpen.
Bij inspectie van de kruipruimte door mij heel veel jaren later, bleek die helemaal niet geïsoleerd te zijn. Men had in de kruipruimte in de buurt van het luik heel veel piepschuim neer gekieperd, zodat het leek alsof de kruipruimte geïsoleerd was. Ik begrijp nu wel waarom, als je de kruipruimte wilt isoleren, moet je die eerst leeg halen en dieper maken. Een gigantische klus.
De HR-ketel had een afvoer nodig voor het condenswater, dat er vrijwel nooit was. Want meestal was de ingestelde temperatuur voor het cv-water hoger, dan de temperatuur waarbij het water in de rookgassen in belangrijke mate condenseert. De veronderstelde besparing werd dus grotendeels niet gerealiseerd. Maar het weinige condenswater vol zuur dat wel ontstond, bleek enthousiast via de afvoer weg te lekken, de woning in.
Dat bleek nog niet alles. Doordat de nieuwe HR-ketel in het stookhok zo geplaatst was, dat de monteur er gemakkelijk bij kon, was het stookhok, dat ook fungeerde als opslag, als het ware een heel stuk kleiner, althans minder bruikbaar geworden.
Dat bleek nog niet alles. De nieuwe doorvoer van de HR-ketel door het dak bleek ongeveer twintig jaar later, voortdurend gelekt te hebben. Al die jaren lekte het in het stookhok op de daar staande spullen, zonder dat duidelijk was waar het lekwater precies vandaan kwam, omdat het via het schuine dak naar beneden weg liep.
De mechanische ventilatie gebruikte een nogal zware elektromotor, die dag en nacht doorliep. Het jaarverbruik van elektra viel daardoor opeens een heel stuk hoger uit.
Dat was nog niet alles. Na een aantal jaren begaven de lagers het vaak. De ventilator van het systeem draaide dan nog wel, maar maakte tegelijkertijd een zwaar dreunend geluid. Doordat de box van de mechanische ventilatie niet zwevend was opgehangen, ging dat zwaar dreunende geluid als contactgeluid het hele blok door zonder dat iemand precies kon achterhalen waar het vandaan kwam.
Dan bleek er nog een probleem. De voortdurende werkende ventilatie trok vet en stof het buizenstelsel binnen. Na een aantal jaren moest de zaak dus eigenlijk grondig gereinigd worden, maar niemand dacht daaraan. En toen men er tenslotte wel aan dacht, wist eigenlijk niemand hoe dat dan precies moest en wie dat dan moest doen en betalen.
Leverde al het geïsoleer inderdaad een besparing op in de stookkosten? Ik heb er nooit iets van gemerkt. De opbrengst van het dubbele glas beneden en de muurisolatie viel weg tegen de meerkosten aan elektra van de mechanische ventilatie.
Dan was er nog een punt, waar niemand ooit aan gedacht had. In een normaal geventileerde woning verlies je (volgens berekeningen en metingen) ruim 40% van alle warmte door ventilatie. Doordat wij altijd nogal enthousiast ventileerden, lag dat bij ons vermoedelijk nog een stuk hoger. Wat je met enthousiast isoleren dus maximaal kunt besparen, is slechts de helft van het totale verbruik.
Kortom, het idee dat een huis goed geïsoleerd moet worden, is prachtig, maar de realiteit is hard en weerbarstig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten